Należałoby spróbować potrawy kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i łatwa. Większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są niesłychanie doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za krajowe, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone przeważnie z Polską. Można dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak szablonowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to tylko jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, swoistych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skupmy się jednak na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak właściwie niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film