Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Niemniej jednak w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, by zdobyć przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych artykułów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda kolosalnego trudu. jak często można pic kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również odpowiedniego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film