Dobra włoska restauracja – klasyczne menu
Restauracje włoskie to w Polsce najbardziej popularny typ restauracji. Cenimy włoskie jedzenie bo jest smaczne, pożywne i nie jest kosztowne. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej wrażliwi próbują równie pyszne dania obiadowe takie jak risotto, gnocchi czy desery włoskie.
Rozglądając się za smaczną restauracją włoską należy zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele składników rzeczywiście jest sprowadzanych z Włoch, czy w menu można znaleźć też mniej popularne dania, czy lista win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata różnorodność oraz potrawy z wielu miejsc Włoch. Prawdziwie włoska restauracja wprowadzi prawdziwie włoski nastrój.
Włoska kuchnia jest prosta, co nie zmienia tego, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to wspaniała kuchnia europejska .
Wykwintne wina z Włoch
Żadna restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia klasycznym miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna zaniedbywać wina. Kolacja z całą pewnością powinien zawierać też trunek. Kieliszek czerwonego wina to we Włoszech standard. Pasta czyli makarony Klasyczne wina włoskie to przede wszystkim toskańskie bolgheri, lombardyjskie oltrepo pavese oraz cagliari z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę chce być rozpoznawana jako klasycznie włoska, powinna mieć szeroki wachlarz win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc zrozumieć wyjątkowość kuchni włoskiej bez wahania trzeba odwiedzić restaurację, która umie przygotować nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film